Siirry sisältöön
Haku

Jännitysnäytelmä työmarkkinoilla

Arja Varis

Viimeiset vuodet on eletty varsin haastavia aikoja ja niiden keskellä ison työmarkkinaneuvottelukierroksen läpivieminen on ollut liitoille melkoinen urakka. Koska inflaatio oli jo ennen neuvotteluiden alkua nirhaissut merkittävästi palkansaajien ostovoimaa eli vähentänyt jokaisen ruokaostoksiin ja kulutukseen käytettävää rahaa, odotukset sopimusten tasolle olivat jo lähtökohtaisesti korkeat. Laaja näkemys oli, että palkansaajien saamilla korotuksilla voidaan ja pitää tukea kulutuksen kautta yrityksiä ja palveluita sekä ylläpitää yhteistä hyvinvointia. Ei kuitenkaan ollut helppoa löytää yhteisymmärrystä siitä, mikä olisi palkansaajien kannalta riittävän tuntuva korotus ja samalla yhteiskunnan tasapainoa ylläpitävä ratkaisu. Sopimusten synnyttämiseen vaadittiinkin monilla aloilla työtaistelutoimia. Omasta mielestäni hyvä ratkaisu vahvistaa jäsenten pärjäämistä arjessa.  

Valtion henkilöstön osalta neuvottelut käynnistyivät hyvissä ajoin ja hyvässä hengessä viime vuoden puolella. Ne etenivätkin jo mukavasti, mutta sitten työmarkkinoiden mekanismit keskeyttivät neuvottelut joksikin aikaa ja jäätiin odottamaan yksityisen sektorin vientialojen sopimusten syntymistä. Tärkeäksi asiaksi tällä kierroksella nousi myös perhevapaan palkallisuuden parantaminen tasa-arvoisuutta kasvattavaksi. Valtiolle syntyi 22.2.2023 neuvotteluratkaisu, joka oli Jukon valtionneuvottelukunnan mielestä varsin kelvollinen ja se hyväksyttiin yksimielisesti. Sopimukset eivät synny itsestään. Kiitos siis neuvottelijoille ja kaikille niille toimijoille, jotka olivat rakentamassa jukolaista neuvottelukoneistoa. Tuleviin korotuksiin ja muihin sopimuskohtiin voit tutustua tässä tiedotteessa.

Eduskuntavaalit ovat myös käsillä aivan tuota pikaa. Poliitikot eri puolueista ja vaaleissa ehdokkaina olevat ovatkin ahkerasti käyttäneet vallitsevaa työmarkkinatilannetta hyväkseen omissa kampanjoissaan saadakseen näkyvyyttä ja houkutellakseen äänestäjiä. Niin keskusjärjestö Akava kuin useat akavalaiset liitot ovat laatineet omia vaalitavoitteita ja järjestäneet omia vaalipaneeleita nostaakseen esille jäsenilleen tärkeitä asioita. Akavan työelämän tavoitteita esitellään myös tässä tiedotteessa.

Kevät keikkuen tulevi ja sen jälkeen kesä. Nyt on jo hyvä aika miettiä omaan kesälomaan liittyviä asioita ja päivittää omaa tietämystä valtion lomasopimuksesta. 

Arja Varis

Edunvalvontapäällikkö

Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu

Muita artikkeleita samassa kategoriassa

Pääkirjoitukset

Suomalaiset työmarkkinat umpisolmussa?

15.03.2024 Petri Toiviainen
Pääkirjoitukset

Valtiolla tehdään arvokasta työtä yhteiseksi hyväksi!

8.12.2023 Arja Varis
Pääkirjoitukset

Millä ehdoilla työskentelet tulevaisuudessa?

13.10.2023 Veera Hellman