Siirry sisältöön
Haku

Keppi ja porkkana vaihtui Valtikkaan

Arja Varis
Luet ihan ensimmäistä Valtikka-tiedotetta. Se on akavalaisten liittojen yhteinen valtiosektorilla toimiville jäsenille suunnattu ajankohtaisten neuvottelu- ja työelämän asioiden tiedote.

Kepillä ja Porkkana-tiedotteella oli pitkät perinteet, sillä jo 1990-luvun puolivälissä alkoi kehitys, joka jatkuu edelleen: Akavalaiset liitot, joilla on valtion sektorilla jäseniä, ovat siitä lähtien tiivistäneet ja tehostaneet edunvalvonta-toimintaansa monella eri saralla. Tärkeä osa tätä toimintaa on myös jäsenten informointi ajankohtaisista valtiosektorin työmarkkina asioista. Tätä varten joukko akavalaisia liittoja ryhtyi samalla toimittamaan yhteistä valtion tiedotetta. Julkaisu sai nimikilpailun myötä nimen Keppi- ja Porkkana. Nimi kuvasti hyvin silloista työelämän varsin turbulenttia vaihetta.

Vuosien myötä Keppi- ja Porkkana yhteistyöhön tuli mukaan lisää liittoja ja paperinen julkaisukin vaihtui 2010-luvun alkupuolella sähköpostilla toimitettavaksi pdf-julkaisuksi. Nimi ”Keppi ja Porkkana” herätti aina välillä keskustelua ja järjestettiinpä nimikilpailukin, joka ei vielä silloin tuottanut sellaista uutta nimeä, johon olisi tartuttu. Nyt muotokin on muuttunut notkeaksi verkkotiedotteeksi, joka toivottavasti on aiempaa helpompi lukea erilaisilla laitteilla.

Viime vuonna Keppi ja Porkkana yhteistyössä olevat järjestöt tekivät päätöksen siirtyä nykyisiä viestinnän vaatimuksia vastaavaan verkkotiedotteeseen, joka olisi pdf-julkaisua helpompi ja miellyttävämpi lukea. Tässä yhteydessä todettiin, että on aika vaihtaa vanha nimi uuteen. Uudeksi nimeksi valikoitui varsin yksimielisesti Valtikka. Perusteluina uudelle nimelle esitettiin muun muassa, että siinä on hienoa omanarvontunnetta, leikkisyyttä ja että se on mieleenpainuva nimi, jonka ensimmäinen tavu viittaa valtioon. Ja ennen kaikkea: piteleehän sitä valtikkaa valtion palveluksessa työskentelevä, suurin järjestäytynyt henkilöstöryhmä.

Arja Varis

Edunvalvontapäällikkö, Luonnon-, ympäristön- ja metsätieteilijöidenliitto Loimu ry

Muita artikkeleita samassa kategoriassa

Pääkirjoitukset

Pohdintoja hallitusneuvotteluista

5.06.2023 Petteri Kivelä
Pääkirjoitukset

Jännitysnäytelmä työmarkkinoilla

20.03.2023 Arja Varis
Pääkirjoitukset

Työmarkkinat haasteiden pyörteissä

15.12.2022 Pia Hiltunen