Siirry sisältöön
Haku

Laakereilla lepäily jää lyhyeen

Annamari Jokinen
Koronakriisistä siirryttiin kevään aikana neuvottelukurimukseen, ja samaan aikaan synkistyi myös maailmanpolittinen tilanne. Niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla työehtosopimusten aikaansaamiseksi on tarvittu pitkällisiä neuvotteluja ja jopa painostustoimia.

Valtion virka- ja työehtosopimusneuvotteluissa neuvottelijat molemmin puolin pöytää osoittivat vastuullisuutta ja saivat julkisella sektorilla ensimmäisinä – sopimuskauden puitteissa –  aikaan uuden virka- ja työehtosopimuksen. Perhevapaiden palkallisuuden laajeneminen oli tärkeä päänavaus. Tukena järjestöillä oli pääsopijoiden vahvassa yhteistyössä rakentama valmius työtaisteluun, jota ei tällä kertaa tarvittu.

JUKOssa useimmilla liitoilla on jäseniä monella sopimusalalla, ja kunta-alan työtaistelut ovat koskettaneet koko JUKOa. Kunta-alan jäsenistö on ollut upeasti mukana työtaistelutoimissa. Liittojen henkilöstö on pinnistellyt tapahtumien ja viestinnän järjestämisessä. Kustannukset ovat nousseet historiallisen korkealle. Lakko ei ole leikin asia, ja siihen on ryhdyttävä vakain mielin ja pitkälle hiotuin suunnitelmin.

Syntyneissä sopimuksissa pääsäännöksi tullut 1+1 vuoden malli merkitsee sitä, että heti syksyllä on valtiollakin jälleen edessä neuvottelukierros toisen sopimusvuoden palkankorotuksista. Monen vuoden tauon jälkeen kuvioon ilmestynyt inflaatio vaikeuttaa ostovoiman turvaavien korotusten määrittelyä. Työtaisteluvalmiuden kohottaminen alkaa uudelleen – ja kunnan lakkokevään opetuksista on syytä ottaa vaarin kaikilla sektoreilla.

Valtiolla jatkuvat totuttuun tapaan myös monet muutoshankkeet. Syksyllä vahvistettaneen laki, joka muuttaa valtion henkilöstö- ja virastorakennetta merkittävästi: työvoimapalvelut siirtynevät vuoden 2024 aikana valtiolta kuntien hoidettaviksi. Työn muutos monipaikkaiseksi ja digitalisaatio edellyttävät henkilöstön edustajilta valppautta, jotta uudenlaiset työnteon tavat ovat turvallisia ja jotta kaikesta tehdystä työstä saa korvauksen.

Ennen seuraavia koitoksia valtiosektorilla niin jäsenet kuin liittojen henkilöstökin voivat kuitenkin viettää kesää rauhallisin mielin hyvästä neuvottelutuloksesta iloiten.

Annamari Jokinen

Pääsihteeri

Suomen Psykologiliitto

Muita artikkeleita samassa kategoriassa

Pääkirjoitukset

Valtion säästöt tuovat tiukkoja aikoja

6.06.2024 Pia Hiltunen
Pääkirjoitukset

Suomalaiset työmarkkinat umpisolmussa?

15.03.2024 Petri Toiviainen
Pääkirjoitukset

Valtiolla tehdään arvokasta työtä yhteiseksi hyväksi!

8.12.2023 Arja Varis