Siirry sisältöön
Haku

Millä ehdoilla työskentelet tulevaisuudessa?

Veera Hellman

Syksy ja sen myötä myös hallitusohjelman jalkauttaminen on alkanut toden teolla. Akavalaisessa kentässä on tartuttu erityisesti työelämään liittyviin kirjauksiin ja niitä on puitu moneen otteeseen niin Akavan kuin sen liittojenkin eri kanavissa. On totta, että julkisen talouden tasapainottaminen, työllisyyden tukeminen sekä kilpailukyvyn edistäminen on tärkeää. Uudistuksia tehdessä on kuitenkin syytä pitää mielessä, että työelämään liittyviä kirjauksia tulisi tarkastella kriittisellä silmällä erityisesti, kun on kyse palkansaajien aseman heikentämisestä.

Kolmikantaista valmistelua on syytä jatkaa, jotta työelämäuudistukset ei tehdä vain yhden hallituskauden ajaksi, vaan pidemmällä aikavälillä. Akavassa ollaan valmiita neuvottelemaan työlainsäädännön uudistuksista, jotta korkeasti koulutettujen palkansaajien ääni saadaan kuuluviin päättävissä pöydissä.

Uudistuksilla tulee olemaan iso vaikutus muun muassa irtisanomissuojaan, työttömyysturvaan sekä määräaikaisten työsuhteiden solmimiseen. Paikallista sopimista halutaan laajentaa ilman, että henkilöstön vaikuttamismahdollisuuksia kehitetään. Samanaikaisesti aikuiskoulutustuki poistuu ja osaamisen kehittämiselle ei vielä ole näköpiirissä uutta mallia. Lisäksi hallitus on ilmaissut tahtonsa kirjata niin kutsuttu vientimalli lakiin, joka tulisi vaikuttamaan merkittävästi virka- ja työehtosopimusneuvotteluihin. Näin muutamia mainitakseni.

Nämä ovat keskeisiä asioita työsuhteiden kannalta ja vaikuttavat niin tällä hetkellä voimassa oleviin, kuin myös tuleviin työsuhteisiin. Epävarmuuden lisääminen työmarkkinoilla ei ole kestävää politiikka. 

Akavan ja sen liittojen vaikuttamistyö on jälleen kerran keskeisessä roolissa, sillä meneillään olevissa uudistuksissa keskustellaan siitä, millä ehdoilla jatkossa työskennellään. Työtä riittää, mutta sitä varten me liittojen asiantuntijat olemme olemassa.

Veera Hellman

Asiantuntija, työmarkkina- ja yhteiskuntapolitiikka

Suomen ekonomit

Muita artikkeleita samassa kategoriassa

Pääkirjoitukset

Suomalaiset työmarkkinat umpisolmussa?

15.03.2024 Petri Toiviainen
Pääkirjoitukset

Valtiolla tehdään arvokasta työtä yhteiseksi hyväksi!

8.12.2023 Arja Varis
Pääkirjoitukset

Pohdintoja hallitusneuvotteluista

5.06.2023 Petteri Kivelä