Siirry sisältöön
Haku

Nyt alkaa olla viimeiset hetket tarttua mahdollisuuteen pitää vuorotteluvapaata!

Arja Varis
Hallitus on antanut eduskunnalle lakiluonnoksen, joka lakkauttaa vuorotteluvapaan eikä sen mukaan uusia vuorotteluvapaita voisi enää aloittaa 2024 heinäkuun jälkeen.

Kesällä viimeinen mahdollisuus

Uuden vuorotteluvapaan voisi aloittaa vielä heinäkuun 2024 aikana eli viimeistään heinäkuun viimeinen päivä. Vuorotteluvapaan saamisen edellytys on, että vuorottelusopimus toimitetaan työvoimaviranomaiselle viimeistään 31.7.2024 mennessä ja vuorotteluvapaan sijaisen työsopimuksen alkamispäivä on viimeistään 31.7.2024.

Näin hallitus perustelee

Samassa yhteydessä on annettu myös esitys luopua aikuiskuiskoulutustuesta sekä ammattitutkintostipendistä. Esityksen tavoitteena on julkisten menojen säästyminen ja työllisyyden lisääntyminen.

Esitysluonnoksen mukaan aikuiskoulutustuki olisi vienyt työntekijöitä määräaikaisesti pois työmarkkinoilta eikä sen saamisen aikana hankittu koulutus olisi aina ollut riittävän tarkoituksenmukaista. Vuorotteluvapaa on myös vienyt ihmisiä määräaikaisesti pois työmarkkinoilta eikä se ole pidentänyt työuria halutulla tavalla. Ammattitutkintostipendin vaikutukset on arvioitu vähäisiksi.

Hallitusohjelman mukaan näiden tukimuotojen sijasta jatkuvan oppimisen koulutusresursseja kohdistettaisiin jatkossa erityisesti henkilöihin, jotka nostavat koulutustasoaan sekä koulutuksiin, jotka edesauttavat työllistymistä esimerkiksi työvoimapula-aloille.

Akava vastusti voimakkaasti

Ammattiliitot eivät nielleet hallituksen perusteluja vaan ovat vastustaneet niitä näkyvästi. Keskusjärjestömme Akavan piirissä pidetään hallituksen esityksiä sekä vuorotteluvapaan että aikuiskoulutustuen lakkauttamisesta lyhytnäköisenä, kun Suomea piinaavat samanaikaisesti nousussa oleva työttömien ja lomautettujen määrä sekä monilla aloilla on pula osaajista. Vuorotteluvapaa on auttanut monia jaksamaan urallaan pidempään tai huolehtimaan vaikkapa ikääntyvistä vanhemmista. 

Lakimuutos ei vaikuta jo myönnettyihin ja käynnissä oleviin vuorotteluvapaisiin.

Arja Varis

Edunvalvontapäällikkö

Luonnon-, ympäristö-, ja metsätieteilijöiden liitto Loimu

Muita artikkeleita samassa kategoriassa

Lait ja sopimukset

Työttömyysturva muuttuu, oikeus vuorotteluvapaaseen ja aikuiskoulutustukeen lakkaavat

15.03.2024 Outi Parikka
Lait ja sopimukset

Matkakustannusten korvaukset vuonna 2024 

8.12.2023 Arja Varis
Lait ja sopimukset

Onko palkkausjärjestelmien takuu rauennut? 

8.12.2023 Harri Westerlund