Siirry sisältöön
Haku

Työmarkkinat haasteiden pyörteissä

Pia Hiltunen

Tämän syyskauden työmarkkinaneuvottelukierrokselle on haasteita ja ulkoisia paineita riittämiin: Ukrainan sota, energiakriisi, koronapandemian jälkimainingit ja näiden mukanaan tuoma huima inflaatio ovat luoneet epävarmuutta koko yhteiskuntaan. Yrityksestä huolimatta syksyn neuvottelukierros on jumiutunut ja sopimuskausi päänavaajana yleensä toimivan teknologia teollisuuden osalta päättyi marraskuun lopussa tuloksettomana. Seuraavaksi on sovittelulautakunnan aika yrittää löytää ratkaisua palkankorotuksiin kariutuneisiin neuvotteluihin YTN:n teknologiateollisuudessa.

Valtion virkamiesten ja työntekijöiden työehdot ovat voimassa 28.2.2024 saakka. Niiden osalta on sovittu, että valtion keskustason sopijaosapuolet neuvottelevat vuoden 2023 palkankorotuksista ja toteutusajankohdasta 21.12.2022 mennessä. Jos ei ratkaisua synny, osapuolet voivat irtisanoa sopimuksen kokonaisuudessaan. Valtion neuvottelutilanteesta ja sen aikatauluista löydät kattavan artikkelin Valtikka-tiedotteen neuvottelutoiminta-osiosta.

Jos työmarkkinoilla tapahtuu, on myös Akavassa ja JUKO:ssa riittänyt jännitettävää marraskuussa. Kummankin järjestön puheenjohtajat valittiin tällä kertaa vaalien kautta. Ehdokkaina olleet puheenjohtajakandidaatit esittivät avoimesti näkemyksiään näiden järjestöjen kehittämisestä ja tavoitteistaan. Näkyvät kampanjat olivat eduksi järjestöille, keskustelut olivat hyviä ja prosessi oli läpinäkyvä. Valittavaksi tulee vielä myös JUKO:lle uusi toiminnanjohtaja Maria Löfgrenin tultua valituksi Akavan uudeksi puheenjohtajaksi.

Tässä Valtikassa on Akavan puheenjohtajan Maria Löfgrenin ja JUKOn puheenjohtajan Katarina Murron haastattelut. Pääsemme lukemaan heidän ajatuksiaan Akavan ja JUKOn nykytilasta ja mihin suuntaan ja millaisilla painotuksilla he järjestöjään tulevat johtamaan.

Työntäyteisen syksykauden jälkeen on pian aika rauhoittua joulunviettoon ja vuoden vaihtumiseen. Valtikan toimitusneuvosto toivottaa hyvää ja rauhallista joulua sekä onnellista uutta vuotta kaikille lukijoille!

Pia Hiltunen

Työehtoasiantuntija

Tekniikan akateemiset TEK

Muita artikkeleita samassa kategoriassa

Pääkirjoitukset

Suomalaiset työmarkkinat umpisolmussa?

15.03.2024 Petri Toiviainen
Pääkirjoitukset

Valtiolla tehdään arvokasta työtä yhteiseksi hyväksi!

8.12.2023 Arja Varis
Pääkirjoitukset

Millä ehdoilla työskentelet tulevaisuudessa?

13.10.2023 Veera Hellman