Siirry sisältöön
Haku

Valtion säästöt tuovat tiukkoja aikoja

Pia Hiltunen

Hallitusohjelman kirjauksen mukaan tuottavuusohjelmalla säästetään yhteensä 276 miljoonaa euroa, josta hallinnonaloille säästettävää suoraan tulee 243 miljoonaa euroa.  Huhtikuun kehysriihessä päätettiin lisäsäästöistä: ”EU:n liiallisen alijäämän menettelyyn joutumisen välttämiseksi hallitus toteuttaa julkisen talouden tasapainottamiseksi tarvittavat lisätoimenpiteet osana kevään 2024 lisätalousarvioprosessia.”  Valtionhallintoon kohdennetaan vuotuinen 150 miljoonan euron säästö mainitun 243 miljoonan euron päälle. Lisäksi em. tuottavuusohjelmasta aikaistetaan nipistettävää 50 miljoonalla eurolla vuodelle 2025 .

Ministeriöt valmistelevat hallinnonalansa virastojen tehtävien ja velvoitteiden keventämisen osana valmistelussa olevaa tuottavuusohjelmaa. Oikeusministeriön, sisäministeriön ja puolustusministeriön hallinnonaloilla säästö on 0,81 % ja muilla hallinnonaloilla 3,58 % toimintamenoista. Uusia sopeutustoimia ei kohdenneta siten, että ne vähentäisivät poliisien, rajavartioiden, sotilaiden tai oikeudenhoidon ydintehtävien, kuten syyttäjien, tuomareiden ja vanginvartijoiden henkilöstömäärää.

Kovat toimintamenojen säästövelvoitteet merkitsevät henkilöstön vähentämistä. Valtion henkilöstöä poistuu eläkkeelle, ja määräaikaisia palvelussuhteita ei jatketa, mutta irtisanomisiltakaan ei voida välttyä. Irtisanomisista saatiin jo esimakua Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen yt-neuvottelujen päättyessä toukokuun puolessa välissä. 

JUKO tukee luottamusmiehiä yt-neuvotteluissa ja liitot jäseniään uuden edessä. Säästöistä selvitään vain yhteistyöllä sekä keskustasolla että valtion työpaikoilla.  JUKOn neuvottelupäällikkö Minna Salminen on esiintynyt jämäkästi jäsenistön puolestapuhujana mediassa mm. kehysriihen jälkeen. Henkilöstön työhyvinvointi ja jaksaminen onkin koetuksella vaikeina aikoina. 

Poliittisten päättäjien ja viraston johdon tehtävänä on priorisoida tehtäviä, joita pienenevillä toimintamenoilla ja vähenevällä henkilöstöllä tehdään. Työtaakan kasvaessa toivomme jokaisen huolehtivan ensisijaisesti omasta jaksamisestaan. Lisätyöt tulee tehdä ylitöinä esihenkilön luvalla, ei venyttämällä päivää liukumilla ja ns. harmaalla ylityöllä.

Työmarkkinoiden syksystä on ilman valtionhallinnon säästöjäkin tulossa todennäköisesti vaikea. Hallitus runnoo raskaalla kädellä työntekijöiden asemaa heikentäviä uudistuksiayleisiin työmarkkinoihin ja työelämän lainsäädäntöön. Valtiolla neuvotellaan uudesta virka- ja työehtosopimuksesta vuoden vaihteen jälkeen – millaisessa työmarkkinailmapiirissä, sen aika näyttää. 

Mutta kaiken tämän epävarmuuden keskellä pian on itse kunkin aika vetää henkeä ja ladata akkuja kesästä nauttien. Valtikan toimituskunta toivottaa kaikille lukijoille rentouttavaa kesää ja loma-aikaa!

Pia Hiltunen

Työehtoasiantuntija

Tekniikan akateemiset TEK

Muita artikkeleita samassa kategoriassa

Pääkirjoitukset

Suomalaiset työmarkkinat umpisolmussa?

15.03.2024 Petri Toiviainen
Pääkirjoitukset

Valtiolla tehdään arvokasta työtä yhteiseksi hyväksi!

8.12.2023 Arja Varis
Pääkirjoitukset

Millä ehdoilla työskentelet tulevaisuudessa?

13.10.2023 Veera Hellman