Siirry sisältöön
Haku

Heli Hartman-Mattila: Hyvin keskusteltu on puoliksi tehty! 

Ulla Kärki

Jukon valtiosektorin uusi neuvottelupäällikkö Heli Hartman-Mattila toivoo valtiosektorille keskustelevampaa kulttuuria.  

– Se on nykypäivää ja myös rekrytointivaltti. Akavalaiset ammattilaiset ovat hyvin itseohjautuvia. He eivät tarvitse hierarkiaa vaan työnantajan luottamuksen siihen, että he kyllä tietävät, mitä tekevät. 

Hartman-Mattila aloitti Jukossa toisena neuvottelupäällikkönä 28. elokuuta. Ennen Jukoa hän työskenteli pitkään lakimiehenä ja sopimusneuvottelijana Suomen Lääkäriliitossa.  

Hartman-Mattila vastaa valtiosektorin sopimusedunvalvonnasta, neuvottelutoiminnasta ja luottamusmiesten koulutuksesta yhdessä neuvottelupäällikkö Minna Salmisen kanssa. Hartman-Mattilan mukaan yhteistyö on lähtenyt käyntiin luontevasti, molempien omia kiinnostuksen kohteita ja vahvuuksia hyödyntäen. Työtehtävien jako on myös ollut luontevaa.  

Heli Hartman-Mattilalle kuuluvat valtion virkaehtosopimuksen työryhmät palkkaus, työaika, muuttuva työelämä ja työhyvinvointi. 

Hartman-Mattila pitää neuvottelutoimintaa selvästi omana maailmanaan.  

– Kun nykyinen tehtävä Jukossa avautui, ajattelin että pääsisin keskittymään neuvottelutoimintaan enemmän kuin aiemmin. On tärkeää, että on myös nähnyt kentän läheltä. Tällä hetkellä teen paljon töitä luottamusmiesten kanssa ja se on minulle tuttua jo Lääkäriliitosta. Luottamusmiehet ovat ikään kuin lähimpiä työkavereitani. 

Hartman-Mattila pitää julkista sektoria kiinnostavana, koska sen kautta pystyy tekemään työtä yhteiskunnallisesti ison joukon eduksi. Hänen mielestään julkisella sektorilla työskentelevät ihmiset haluavat olla vaikuttamassa ja tekemässä hyvää yhteiskunnassa. He ovat ammattilaisia, jotka antavat itsestään paljon työlle, Hartman-Mattila sanoo. 

Hän toivoo keskustelevan kulttuurin vahvistumista valtiosektorilla. Käytännössä se voisi tarkoittaa esimerkiksi muutostilanteissa työnantajapuolelta selkeää muotoilua muutostarpeesta, työntekijäpuolelta tietoa siitä, miten muutos tulee vaikuttamaan.   

– Niin että asiat eivät tule valmiiksi päätettyinä. Vaikka voi tuntua siltä, että menee paljon aikaa, kun keskustellaan, se kannattaa. Itseäni harmittaa sellainen ajatus, jos koetaan työntekijäpuolen kanssa keskustelun olevan jarruna eikä nähdä sitä niin, että työntekijäpuolelta ollaan lähempänä kentää. Meillä on käytännön tietoa siitä, mikä toimii ja mikä ei. Tämän voimavaran käyttämättä jättäminen on haaskausta.  

Aito kuunteleminen synnyttää luottamusta 

Luottamus sekä toisen osapuolen informointi ja todellinen kuuleminen. Näitä Heli Hartman-Mattila pitää tärkeinä neuvottelutoiminnassa.  

– Myös silloin kun ollaan eri mieltä, voidaan sanoa selvästi, että ymmärrämme teitä, mutta tehdään nyt kuitenkin näin. Toisen kunnioitus ja luottamuksen osoittaminen on hyvin tärkeää. Ettei yllätetä, toimita epäloogisesti ja pomppivasti. 

Uusi hallitus on lähtenyt ajamaan isoja uudistuksia työelämässä. Tämänhetkisessä tilanteessa Hartman-Mattilaa vaivaa se, että tyyli on repivää.  

– Juristina mietin myös lainsäädännön ennustettavuutta ja loogisuutta. Kansalaisten oikeudenmukaisuuden kokemuksen kannalta nopea ja yksipuolinen työlainsäädännön muuttaminen tuntuu hurjalta. 

Samaan aikaan valtiosektorin neuvottelutoiminnassa sopimuskausi on nyt pidempi ja pyritään tekemään kehittämistyötä, esimerkiksi VES:n rakenteen osalta. Matka-aikaan ja matkustamiseen liittyvät kysymykset ovat ajankohtaisia. Lisäksi on isoja organisaatiomuutoksia meneillään, kuten TE-toimistojen siirto kunnille 2025 alusta, Hartman-Mattila kertoo. 

Ei yhdessä yössä 

Heli Hartman-Mattila sanoo olevansa luonteeltaan toimelias ja ripeä.  

– Olen innostuneesti asioihin tarttuva, mutta vuodet ovat opettaneet, että uudistaa ja muuttaa ei pidä uudistamisen ja muuttamisen vuoksi. Kärsivällisyys ei ole ollut suurin hyveeni, mutta se on kyllä kehittynyt. Neuvottelutyössä ei yhdessä yössä muuteta mitään. 

Entiset kollegat ovat kuvailleet Hartman-Mattilaa suunsa auki saavaksi ja iloiseksi työkaveriksi. Hän pyrkii löytämään tilanteista myös huvittavia puolia ja pitämään hyvää henkeä yllä. 

Työstä hän palautuu erityisesti lastensa kanssa – sukset tai lenkkarit jalassa. Liikunta on Hartman-Mattilalle tärkeää: sekä sielun että ruumiin hoito järjestyy samalla, kun liikkuu lähes joka paikkaan kävellen tai pyörällä. 

Muita artikkeleita samassa kategoriassa

Sinun asiallasi

Valtiosektorin uusi neuvottelupäällikkö Kari Eskola

7.10.2024 Veera Hellman
Sinun asiallasi

Henkilöstön tietämystä edunvalvontatyöstä lisättävä

6.06.2024 Petri Toiviainen
Sinun asiallasi

Sari Aho: Luottamusmies ei ole mörkö, joka haluaa aina ampua kaikki hyvät ideat alas

15.03.2024 Petteri Kivelä