Maria Löfgren: ”Minulle on tärkeää, että pidämme huolta ihmisistä”
Akavan uusi puheenjohtaja on oikeustieteen kandidaatti Maria Löfgren. Jukon toiminnanjohtajana toiminut Löfgren on puoluepoliittisesti sitoutumaton ja koulutukseltaan juristi. Uuden puheenjohtajan kausi jatkuu kevääseen 2024 saakka.
”Olen valtavan kiitollinen tukijoilleni siitä, että tässä kävi näin. Tämä paikka on itselleni todella merkittävä, koska tein kampanjan aikana paljon töitä oppiakseni tuntemaan eri liitot. Toisaalta iloon ja kiitollisuuteen liittyy nöyrä tunne. Sain 514 ääntä, eli takana on valtava määrä erilaisia liittoja ja nyt täytyy osoittaa, että minulla on kykyä yhtenäistää Akavaa nykyisestä.
Olen ensimmäinen nainen Akavan puheenjohtajana. Se on hienoa ja itse asiassa pieni ihme, kun Akavalla on takana jo 70 vuoden historia. Akavalaisista on naisia 55 prosenttia. Liittoja, joissa on naisia enemmistö, on kaksikymmentä.
Kampanjani tehtiin asiasisällöllä ja avoimesti. En ole käynyt kaupankäyntiä edistääkseni etenemistä mihinkään tehtäviin.
Avoimuus, asiantuntemus ja arvot – näiden eteen kaudellani toimin. Nyt otetaan katse tulevaan. Konkreettisten, tulevaisuuteen katsovien pohdintojen ja asiasisältöjen kautta päästään eteenpäin.
Kestävää työelämää, kestävää kasvua
”Haluan tuoda kestävän kehityksen ja kestävän työelämän ajatukset sisemmälle Akavan tekemiseen. Akava tavoittelee talouskasvua, joka on hyvinvointiyhteiskunnan kulmakivi. Samaan aikaan on tärkeää, että pystymme arvioimaan globaalin ja kotimaisen kestävyyden näkökulmasta, missä menevät talouskasvun raamit ja mitkä ovat ne järkevät keinot, joilla kasvua haetaan.
Olemme keskusjärjestö, joka tekee yhteiskunnallista vaikuttamista ja meidän pitää muistaa, mitä varten teemme asioita – kaikki liittyy jäsenkuntaan, akavalaisiin ihmisiin.
Ihmisten työhyvinvointi ja jaksaminen huolestuttaa minua. Työhyvinvoinnin merkitys koko Suomelle on asia, jota juuri keskusjärjestön pitää ajaa.
Akavan hallitusohjelmatavoitteissa on paljon hyviä työlainsäädäntöön liittyviä modernisointiehdotuksia, kuten psykososiaalisen kuormituksen saaminen työturvallisuuslakiin. Pelkästään lainsäädännön kautta ei edetä, vaan myös työpaikoilla tarvitaan toimintaa, jossa otetaan henkilöstö mukaan pohtimaan omaa työtään koskevaa organisointia. Monessa akavalaisessa tehtävässä on eettistä ristiriitaa, jos omaan professioon liittyviä eettisiä normistoja ei pysty kiireessä ja paineessa noudattamaan.
Nuoret mukaan vuoropuhelun kautta
”Nuorten hyvinvointi on minulle sydämen asia. Se näkyy Akavan tavoitteissa, mutta näkyykö se myös priorisoinneissa? On päättäjäsukupolven ja pitkään työelämässä olleiden vastuulla, että nuorilla on kaikki hyvin. Jo toisella asteella näkyvä nuorten jaksamisongelma ei ole vain yksilöiden vaan koko yhteiskunnan ongelma. Soisin tämän muuttuvan.
Haluan nykyistä tiiviimpää yhteistyötä Akavan opiskelijoiden kanssa, vuoropuhelua siitä mitä nuoret haluavat, mitkä ovat nuorten arvot ja mitä he tarvitsevat, että kokevat olevansa tervetulleita Akavaan ja työelämään.
Akavan asiantuntemus ja laaja yhteiskunnallinen ymmärrys ovat tärkeitä säilyttää jatkossakin. Akava on positiivisella tavalla pystynyt yhdistämään toiminnassa sen, että jäsenistöä työskentelee myös yrittäjinä. On tärkeää, että monialaisuutemme syvenee. Meidän pitää myös tunnistaa se, että kaikilla jäsenillä ei mene työelämässä hyvin.
Akavassa on tehty tiedon tuotantoa erittäin hienolla tavalla. Akava Works -brandi tulee varmasti vahvistumaan vielä aikaisempaa enemmän.
Jukon brändi tunnetaan
”Kun aloitin Jukossa, sen historian ensimmäisessä strategiassa oli päätetty brändätä järjestöstä tunnetumpi toimija. Tämän eteen pyrin henkilökohtaisesti panostamaan. Viime keväänä, kun käytiin julkisen sektorin palkkaneuvotteluja, media osasikin kääntyä Jukon puoleen.
Viiden vuoden aikana neuvottelutoimintaan ja sopimuksiin tuli Jukosta riippumattomia uusia asioita. Sisäisen koordinaation määrittelyyn uudessa tilanteessa, jossa neuvotellaan hiukan eri tahdilla, pitää Jukossa vielä palata.
Jukon rooli on todella suuri suomalaisessa työmarkkinakentässä. Se on se on ainoa neuvottelujärjestö, joka toimii koko julkisella sektorilla. Jukoon kuuluu 200 000 ihmistä. Jos he eivät voi työelämässä hyvin eivätkä voi luottaa siihen, että työehdot kehittyvät, se on yhteiskunnallinen ongelma.
Voimaa perheestä ja liikunnasta
”Työn ulkopuolella olen todella innokas liikkuja. Juokseminen, luisteluhiihto, pyöräily, avantouinti, ulkokuntosali ja retkiluistelu ovat rakkaita harrastuksia. Tyttären kanssa käymme rokkikeikoilla muutaman kerran vuodessa.
Saan voimaan perheestäni. Se on kohdallani laaja ja koostuu aikuisista lapsista, miesystävästä ja vanhemmistani. Myös ystävät ovat tärkeitä.”