Pohdintoja hallitusneuvotteluista
Toukokuun aikana on käyty hallitusneuvotteluita kokoomuksen, perussuomalaisten, ruotsalaisen kansanpuolueen ja kristillisdemokraattien kesken kokoomuksen Petteri Orpon johdolla. Toistaiseksi hallitusta ei ole saatu muodostettua eikä hallitusohjelmastakaan ei ole siten päästy sopuun. Kaiken kaikkiin hallitusneuvotteluista on annettu varsin vähän yksityiskohtaista tietoa neuvotteluiden ollessa pahasti kesken.
Suomen julkinen talous on huonolla tolalla ja kokoomukselle keskeinen asia onkin ollut erityisesti valtion tulojen ja menojen tasapainottaminen, joka tarkoittaa yksinkertaisuudessaan menoleikkauksia. Se, millaisiin säästötoimiin ja kululeikkauksiin päädytään, selviää vasta, kun hallitusohjelma on saatu muodostettua.
Julkisuudessa on esitetty 6 miljardin säästöjä. Kuuden miljardin kokonaissopeutuksen muodostaisivat suorat säästöt, rakenteelliset tuottavuutta lisäävät uudistukset ja todelliset työllisyyskasvutoimet. Vielä ei kuitenkaan ole yksityiskohtaisesti kerrottu, miten kuusi miljardia saadaan kokoon, mutta sopeuttamistoimet tulevat varmasti näkymään myös valtion työnantajapolitiikassa ja tulevissa resurssoinneissa tai rekrytoinneissa valtiosektorilla. Neuvotteluissa on julkisuuteen annetun tiedon mukaan ollut esillä arvio, jonka mukaan työllisyystoimet saattaisivat kuitata jopa kaksi miljardia euroa kuuden miljardin euron julkisen talouden tasapainotustavoitteesta ja tavoitteena on, että päätökset tuovat hallituskauden aikana satatuhatta lisätyöllistä.
Aiemmalla hallituskaudella työlainsäädäntöön tuli niin pienempiä kuin suurempiakin uudistuksia. Kun hallitusneuvottelut on saatu päätökseen ja hallitusohjelma on valmis, tiedämme, millaisia mahdollisia työlainsäädännön uudistuksia esitetään tehtäväksi seuraavalla hallituskaudella. Ainakin muutamia dramaattisiakin muutosehdotuksia on julkisuudessa esitetty. Toivottavasti hallitusneuvottelut saadaan päätöksen mahdollisimman pian, jotta tiedämme mihin sopeuttamistoimiin ja mahdollisiin työlainsäädäntömuutoksiin tullaan ryhtymään ja pystymme myös liitoissa vaikuttamaan suunnitteilla oleviin toimenpiteisiin.
Petteri Kivelä
Juristiliitto