Siirry sisältöön
Haku

Uusi toiminnanjohtaja Mari Keturi: ”Lisää yhteistyötä Jukoon” 

Mari Keturi aloitti Jukon toiminnanjohtajana 1.3.2023. Keturi on koulutukseltaan oikeustieteiden kandidaatti ja tehnyt pitkän uran sopimus- ja oikeudellisen edunvalvonnan tehtävissä, viimeksi Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:ssa neuvottelujohtajana.

 – Jukon edunvalvonnan piiriin kuuluu 200 000 akavalaista palkansaajaa ja julkisten palveluiden kannalta todella merkittäviä ammattiryhmiä, joten kyseessä on todellinen näköalapaikka, uusi toiminnanjohtaja sanoo.

Keturi motivoituu yhdessä tekemisestä. Uuden toiminnanjohtajan tavoitteena on, että Jukon strategiset arvot, eli yhteistyö, luottamus ja avoimuus näkyisivät myös arjessa entistä enemmän. 

– Haluaisin sektorit ylittävää yhteistyötä ja me-henkeä, jotta saamme mahdollistettua hyvät sopimukset läpileikkaavasti eri sektoreille ja onnistumme yhdessä. Myös Jukon ja YTN:n tiiviimpi yhteistyö on tulevien neuvottelukierrosten näkökulmasta erittäin tärkeää.

Neuvottelut ovat työn suola

Keturin mielestä parasta työssä ovat neuvottelut kaikkine draaman kaarineen. 

– Moni ei tiedä, että jokaisella neuvottelukierroksella kaikki tekstit virka- ja työehtosopimuksista ovat auki. Jokainen pykälä neuvotellaan tavallaan uudestaan. Joka kierroksella sekä palkansaaja- että työnantajapuoli nostavat jonkin asian isoksi periaatteelliseksi kysymykseksi. Kevään 2022 ja tämän vuoden neuvottelukierroksella iso yksittäinen tekstiasia oli perhevapaauudistus. Välillä neuvottelu on puolustustaistelua, ettei saavutettuja etuja heikennettäisi, mutta toisaalta kehittämistä ja kaupankäyntiä. Neuvotteluosapuolet tekevät niin sanotun rauhan aikana paljon töitä virka- ja työehtosopimusten kehittämisen eteen.

Julkinen sektori rikkoi vientivetoisen mallin määrittelemän palkkakaton viime neuvottelukierroksella. Työmarkkinakentässä ei ole olemassa yhdessä sovittua mallia, ja alakohtaisuus pitäisikin huomioida paremmin, painottaa Keturi.

Keturi ei pidä siitä, että neuvotteluja yritetään käydä sosiaalisessa mediassa, kuten Twitterissa. Tiedottaminen on tärkeää, mutta jos somessa rouditaan yksityiskohtia, kokonaisuus hämärtyy, Keturi huomauttaa. Neuvottelutulokset kuitenkin syntyvät neuvottelupöydissä.

Ei juustohöylälle

Julkisen ja valtiosektorin työntekijöiden lähitulevaisuus riippuu Suomen hallituksen tulevasta ohjelmasta. Keturi toivoo, että hallitus arvostaisi julkisten sektorin työtä ja hallinnon toimintaa. 

– Ehjää ei kannata rikkoa. Jos henkilöstöä vähennetään, miten käy asiantuntijoiden työkyvylle ja työhyvinvoinnille, entä julkisille palveluille? 

Keturi on kiinnostunut erityisesti työelämän laatuun liittyvistä kysymyksistä.

– On kaksi asiaa mitä johtajan pitäisi aina muistaa sanoa, ja ne ovat kiitos ja mitä kuuluu. Työntekijät eivät sitoudu työpaikkaan pelkästään palkan takia. Työoloilla, hyvällä työyhteisöllä ja ilmapiirillä on suuri vaikutus. Töissä pitää olla myös hauskaa!

Vapaa-aikana Keturi harrastaa korean kieltä ja kulttuuria. Alun perin kiinnostus lähti korealaisista Netflix-sarjoista ja k-popista. Tänä kesänä harrastus huipentuu Soulin matkaan. Perhe ja Martta-labradoodle pitävät Keturin arjen vauhdikkaana.

Muita artikkeleita samassa kategoriassa

Sinun asiallasi

Valtiosektorin uusi neuvottelupäällikkö Kari Eskola

7.10.2024 Veera Hellman
Sinun asiallasi

Henkilöstön tietämystä edunvalvontatyöstä lisättävä

6.06.2024 Petri Toiviainen
Sinun asiallasi

Sari Aho: Luottamusmies ei ole mörkö, joka haluaa aina ampua kaikki hyvät ideat alas

15.03.2024 Petteri Kivelä