Epäonnea loman suhteen – sairastuminen ennen lomaa tai sen aikana?
Odotettu vuosiloma on juuri alkamassa tai alkanut ja sairastuminen yllättää. Lomasuunnitelmat peruuntuvat ja mielen valtaa pettymys, näinkö tämä loma menee? Ei hätää: Mikäli olet työkyvytön, olet myös lomakyvytön. Vuosiloma ei ole sairastamiseen tarkoitettua aikaa, vaan se on tarkoitettu työn rasituksista palautumiseen ja lepäämiseen. Palautuminen ja lepääminen eivät toteudu, mikäli loma menee sairastaessa. Onneksi työkyvyttömyyden takia käyttämättä jääneitä lomapäiviä voidaan siirtää.
Ilmoita sairastumisesta viipymättä työnantajallesi ja tee loman siirtopyyntö
Lomapäivien siirtämisen edellytyksenä on, että sairastumisesta ilmoitetaan viipymättä ja pyydetään loman siirtoa. Siirtopyyntö suositellaan tehtäväksi kirjallisesti, mikäli se vain on mahdollista. Pyyntö tulee tehdä viivytyksettä, mutta hyväksyttävästä ja painavasta syystä pyyntö voidaan esittää myöhemminkin. Lisäksi on huomioitava, että vuosilomapäivien siirtämiseksi tulee toimittaa lääkärintodistus. Oma ilmoitus ei tässä tapauksessa ole riittävä selvitys. Huomioi myös, että vuosiloman siirtäminen tapahtuu siitä päivästä alkaen, mistä sairaudesta on ilmoitettu ja lääkärintodistus on esitetty.
Tee esitys siirretyn loman pitämisajankohdasta
Siirretty vuosiloma ei automaattisesti siirry alkuperäisen vuosiloman jatkoksi, vaan sen ajankohdasta työnantaja päättää erikseen, toki ao. henkilön toiveen kuultuaan. Sairauden takia siirretyt vuosilomat kuuluu antaa samalla lomakaudella (1.6.-30.9.) tai viimeistään seuraavan vuoden huhtikuun loppuun mennessä. Jos loman antaminen edellä mainittuna ajanjaksona ei ole mahdollista, se voidaan antaa seuraavan vuoden loppuun mennessä. Työnantajan pitää ilmoittaa siirretyn loman ajankohta vähintään kaksi viikkoa ennen loman alkamista tai mikäli se ei ole mahdollista, vähintään viikko ennen loman alkamisajankohtaa.
Arja Varis
Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu