Siirry sisältöön
Haku

Katarina Murto: ”Valtiosektorilla turvattava kilpailukykyinen palkkakehitys”

Ulla Kärki

JUKOn syysliittokokous valitsi hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtajan Katarina Murron. Murto on varatuomari ja tanssinopettaja, joka on opetusuransa jälkeen työskennellyt pitkään työmarkkina- ja edunvalvontatehtävissä. Vuonna 2007 Murto siirtyi työmarkkina-alalle ja on työskennellyt esimerkiksi Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK:n työehtoasioiden päällikkönä ja STTK:n johtajana ja Akavan työmarkkinajohtajana.

Katarina Murto aloittaa JUKOssa hyvällä mielellä, vaikka tilanne on haasteellinen.

”Sopimus- ja neuvottelujärjestelmä on murroksessa ja edessä on isoja kysymyksiä. Neuvottelujärjestönä JUKOn tarkoituksena on saada aikaan mahdollisimman hyvät sopimukset kaikille sektoreille. JUKO myös tukee kaikkien jukolaisten luottamusmiestoimintaa ja kouluttaa. On myös tärkeää kyetä ennakoimaan työmarkkinajärjestelmän muutoksia.” 

Katarina Murto pitää JUKOn asemaa työmarkkinatoimijana merkittävänä nimenomaan neuvottelujärjestönä. Hänen mukaansa järjestön pitää kasvaa entisestään. Neuvottelu- ja luottamusmiestoiminta on kaiken ytimessä. Sopimusedunvalvojana JUKOn tehtävänä on varmistaa hyvät sopimukset, palkkakehitys ja palvelussuhteen ehdot. Tarvitaan vahvaa neuvotteluosaamista ja järjestelmän ymmärrystä.

Kun keskusjärjestöjen rooli on muuttunut, JUKOn rooli neuvottelujärjestönä on yhä tärkeämpi. JUKO voi myös tehdä näkyvämmäksi koko julkisen sektorin roolin yhteiskunnassa, Murto sanoo. 

Murron mukaan työvoiman saatavuuden turvaaminen julkisella sektorilla ja laajemman keskustelun käyminen julkisen sektorin roolista yhteiskunnassa on nyt välttämätöntä. 

”Yhteiskuntana tarvitsemme julkista sektoria. On tärkeää, että myös valtiosektori pysyy houkuttelevana työnantajana.”

OAJ:n puheenjohtaja Katariina Murto, Helsinki. Kuva: Leena Koskela

JUKO tarvitsee kaikkia liittojaan

Katarina Murrosta on olennaista, että JUKOssa kehitetään toimintaa ja toimintakulttuuria. Tarve on keskustelulle ja yhtenäisyyden vahvistamiselle. Tiedonkulku niin JUKOn eri sektoreiden välillä, kuin neuvottelukuntien, puheenjohtajien sekä hallituksen puheenjohtajiston ja hallituksen välillä on tärkeää. 

Joukkovoima ja laajuus ovat JUKOn vahvuuksia. Kaikkien liittojen panostusta ja sitoutumista kuitenkin tarvitaan, Murto korostaa.

”Kaikkien jäsenyhdistyksen panos-hyöty -suhteen pitää olla kohdallaan. Meillä tulee olla sellainen tahtotila, että saadaan JUKO toimimaan yhdessä mahdollisimman hyvin nykyisten haasteiden vallitessa”, Murto sanoo.

Sanoista tekoihin myös työhyvinvoinnissa

Katarina Murto pitää erittäin tärkeänä sitä, että valtion sektorilla turvataan kilpailukykyinen palkkakehitys ja palvelussuhteen ehdot.

”Valtiosektori on todella tärkeä toimija ja erityisesti tässä tilanteessa, jossa nyt elämme, esimerkiksi turvallisuuden näkökulmasta”, hän sanoo.

Murto korostaa, että palkan ohella myös palvelussuhteen ehtojen kehittäminen sekä työhyvinvoinnin ja työssäjaksamisen tukeminen on tapeen. 

”Hyvinvoinnin ja työkyvyn tukemista ja hyvää henkilöstöpolitiikkaa tarvitaan tässä myllerryksessä missä yhteiskuntana ollaan tällä hetkellä. Henkilöstön arvostuksen tulee näkyä myös kokreettisinä tekoina, ei vain sanoina. Tiedostan hyvin työssä jaksamisen haasteet työelämässä. Kuormitus julkisella sektorilla on korkea.”

JUKOn hallituksen puheenjohtaja myöntää, että omatkin työpäivät ja työviikot ovat pitkiä.
”Mutta pidän myös työstäni todella paljon. Osaan hyödyntää pienen vapaa-ajan maksimaalisesti monipuolisella urheilulla ja perheen ja ystävien parissa.”

Muita artikkeleita samassa kategoriassa

Neuvottelutoiminta

Sopimuksilla ja tulkinnoilla on merkitystä työmatkustamisessa

15.03.2024 Mikko Suomalainen
Neuvottelutoiminta

Valtionhallinnon erityisyys – 80 000 ammattilaista oikeusvaltiota ylläpitämässä 

8.12.2023 Minna Salminen
Neuvottelutoiminta

Sovitaanko oikeudenmukaisesta palkasta vai vientimallista

13.10.2023 Kari Eskola